Delovanje

Medicinski kostanjev med Vivamel spodbuja čiščenje rane, deluje antimikrobno, protivnetno, vzpostavi vlažno okolje, zmanjšuje neprijeten vonj in pospešuje celjenje ran z manj brazgotinami.

Vivamel - delovanje

a)    Čiščenje rane

V procesu celjenja rane je izredno pomembna odstranitev odmrlega tkiva, ki kot fizična bariera preprečuje celjenje, poleg tega pa je idealno gojišče za bakterije. Če je mrtvega tkiva res veliko, je najprej priporočljivo poseči po bolj radikalni metodi (npr. kirurški odstranitvi), v nadaljevanju pa uporabiti obloge, ki zagotavljajo odstranjevanje mrtvin in izločka iz rane. Medicinski kostanjev med je učinkovito sredstvo za čiščenje rane.
Zaradi visoke vsebnosti sladkorja med v rani aktivira osmotski efekt, ki poveča pretok tekočin v tkivu in sproži imunski odziv. Povečan pretok tekočin razmehča mrtvo, nevitalno tkivo, ki odstopi brez bolečin. Osmoza tudi povzroči vlek tekočine iz tkiva, zaradi česar se zmanjša oteklina in bolečina. Povečana prekrvavitev v tkivu zagotavlja konstanten dotok kisika in hrane za novonastale in obrambne celice, ki poskrbijo za čiščenje rane in obrambo pred okužbo.

Šele očiščeno dno rane omogoča nemoteno celjenje, raztopljeni med pa v rani vzpostavi vlažno okolje, ki je za celjenje najbolj optimalno.

b)    Antimikrobno delovanje

Najpomembnejše lastnosti medu, ki vplivajo na antimikrobno delovanje, so visoka vsebnost sladkorja, pH medu, encim glukoza oksidaza in visoka vsebnost kinurenske kisline.

Visoka vsebnost sladkorja bakterije dehidrira, kisel pH medu pa ustvari v rani okolje, v katerem nimajo ustreznih pogojev za rast in razvoj. K antimikrobnemu delovanju medu dodatno prispeva encim glukoza oksidaza, ki sproži reakcijo, v kateri nastajata vodikov peroksid in glukonska kislina. Oba prispevata k dodatnemu znižanju pH-ja in bakterijam še poslabšata pogoje za rast in razmnoževanje.

Bakterije v več kot 90 % kroničnih ran ustvarijo biofilm – obdajo se s posebnim polisaharidnim plaščem, ki ščiti pred zunanjimi vplivi, antibiotiki in imunskim odzivom gostitelja. Pod plaščem, ki je sicer prepusten za kisik in hranilne snovi, se razmnožujejo in razraščajo v kolinije, ki zavirajo celjenje rane. Kostanjev med zaradi visoke vsebnosti kinurenske kisline (do 6-krat višja kot pri ostalih vrstah medu) biofilm destabilizira in preprečuje njegov nastanek.

c)    Protivnetno delovanje

Med z visoko vsebnostjo sladkorjev v rani povzroči močan vlek tekočine iz nje (t.i. osmotski tlak). Zaradi osmoze se v rani poveča prekrvavitev in s tem dotok obrambnih celic, ki razgradijo odmrlo tkivo. Osmoza pa je tudi razlog za povečan odtok izločka iz rane, s čimer se zmanjšuje vnetje (zmanjšata se oteklina in bolečina).
Izloček v rani pa poskrbi za razredčenje medu in s tem aktivacijo encima glukoza oksidaza, ki aktivira kemijsko reakcijo, v kateri se počasi in v nizkih koncentracijah sprošča vodikov peroksid. Le-ta aktivira encime, ki prav tako vplivajo na zmanjševanje vnetja v rani.

Protivnetno pa delujejo še flavonoidi, prolin, fenolne kisline in ostali antioksidanti, ki temeljijo na nevtralizaciji prostih radikalov in vzpostavitvi oksidativnega ravnovesja v tkivih.

Skrajšanje vnetnega procesa v rani vodi v celjenje z manj oz. brez brazgotin.

d)    Vzpostavi vlažno okolje

Kostanjev med ima idealno razmerje med glukozo in fruktozo, ki omogoča, da je med ravno prav tekoč, da v celoti lepo prekrije dno rane, hkrati pa ne kristalizira preveč. Med, s katerim je rana prekrita, le-to zaščiti pred zunanjimi deljavniki in okužbo ter v njej vzpostavi vlažno okolje.

Dodatno k vlažnemu okolju prispeva še vlek izločka iz rane (t.i. osmotski tlak) zaradi velike vsebnosti sladkorja v medu.
Dokazano je, da se rane v vlažnem okolju celijo do 2-krat hitreje.

e)    Zmanjševanje neprijetnega vonja

Bakterije se v rani prehranjujejo z odmrlim tkivom, pri čemer izločajo snovi, ki povzročijo neprijeten vonj. Ko zdravimo rano z medom, se bakterije hranijoz glukozo, pri čemer izločajo mlečno kislino. Le-ta nima neprijetnega vonja, poleg tega pa dodatno zniža pH in bakterijam še poslabša pogoje za rast in razmnoževanje.

f)    Pospešeno celjenje ran z manj brazgotin

Klinične izkušnje so pokazale, da takojšnja in kontinuirana oskrba ran z oblogami z medicinskim kostanjevim medom pospeši celjenje z manj ali brez brazgotin. Eden izmed temeljev tega učinka je sposobnost vlažnega celjenja. Rane se namreč v vlažnem okolju dokazano celijo 2-krat hitreje. Glavni razlog je v manj potrebnih prevezah, lažjem ohranjanju optimalne temperature celjenja, lažji in hitrejši migraciji novonastalih celic ter zato zmanjšani pojavnosti brazgotin.

© www.vivamel.si. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani www.vivamel.si poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežji.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb POTRJUJEM. Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

Nastavitve piškotkov
×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu www.vivamel.si
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavatitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnem mestu ali jih odstaniiti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnice velike večine sodobnih spletnih mest.